donderdag 27 maart 2014

Wat deed Sinterklaas in maart bij mij thuis op zolder? Wat had dat te betekenen?

Ineens was hij er: Sinterklaas. "Hij moet het cadeautje in de brievenbus doen."

Sinterklaas als postbode met een cadeautje. Schijnbaar staat Sinterklaas symbool voor meer dan alleen iemand die in December pakjes komt brengen. 
Welke rol speelde Sinterklaas nu dan? Wat deed hij bij mij op zolder in maart van dit jaar? 
Misschien had dit meisje gekozen voor Sinterklaas omdat ik toevallig Sinterklaasverkleedspullen heb en zij zocht naar iemand die het cadeautje kon komen bezorgen? Of stond Sinterklaas hier symbool voor iemand die betrouwbaar is? Die het beste met je voor heeft en je graag iets cadeau wil doen. Iemand met wie je persoonlijke informatie wilt delen omdat hij accepteert dat je zo bent. Iemand die je begrijpt en die nooit boos wordt en die er altijd is in december. Hoe moeilijk de omstandigheden om met de boot naar Nederland te komen ook zijn, hoeveel obstakels hij ook tegenkomt, uiteindelijk lukt het altijd om op tijd de pakjes bij de kinderen te bezorgen. 

Binnen het spel dat op dat moment in de spelkamer gespeeld werd verwachtte ik Sinterklaas niet. 

Er werd deze middag een hut gebouwd van een doos. Een grote doos. Het meisje dat bij me was kon er bijna helemaal in liggen. Ze had voor zichzelf een zacht bedje gemaakt van kussens. Op het dak lag een platte doos, met een opening aan de achterkant dat als brievenbus gebruikt kon worden. De bovenkant van de doos was geverfd om de hut mooier te maken. Aan de zijkant zaten ramen met gordijnen, gemaakt van een paar lappen en vastgemaakt met plakband. Via de voorkant kon je in de hut. Een grote flap deed dienst als deur. Het meisje had het allemaal zelf bedacht en gemaakt. Het was haar hut en het was gelukt om het te maken zoals zij dat wilde. In de hut zou plek zijn voor haar en haar baby. Maar het bedje waar de baby in lag pastte niet. Dan zou er geen ruimte meer zijn voor haar om lekker te liggen. 

Dus werd er gezocht naar een mogelijkheid de hut groter te maken. 

  
De oplossing werd gevonden in het gebruiken van de tent.
Deze tent kon hangen aan de balken op zolder en zo kon een extra ruimte naast de hut gemaakt worden. Het meisje zorgde er wel voor dat er contact mogelijk was tussen haar en de baby, door het gordijntje bij het raampje omhoog te doen. 
Dit was perfect! Trots liep ze om de hut. Alles klopte.
Daarmee was de hut klaar en kon overgegaan worden tot het echte spel: 

" En toen was jij even Sinterklaas en kwam een cadeautje brengen"

Ze had iets op het oog dat ze graag wilde gebruiken voor haar spel èn ze had gezien dat het precies in de brievenbus zou passen. Het was een dienblad met bordjes, kopjes, wat brood, ei en een mes. Zij zou dit later gaan gebruiken om een heerlijk ontbijtje klaar te maken. 

Ik was even Sinterklaas en stopte het dienblad in de brievenbus terwijl het nacht was en het meisje zogenaamd sliep in haar tent met de baby naast haar. 

Sinterklaas in maart: in een spelverhaal kan alles.

Alles klopte: de hut was mooi, groot genoeg en lekker behaaglijk.
Nu kon het spel door. Alles had een betekenis die middag ook Sinterklaas. Al kun je je nog steeds afvragen of Sinterklaas er was omdat dit leuke verkleedkleren zijn en ik daar toevallig ook nog in paste. Of dat hij symbool stond voor betrouwbaar, begripvol en brenger van iets goeds. Ik ben benieuwd of Sinterklaas nu pas in December terugkomt of dat ik hem nog vaker ga zien! 


Bovenaanzicht van de doos: gewoon om het een beetje mooier te maken! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten