zaterdag 21 december 2013

Het belang van vrij knutselen: Schoolvakantie: Voor kinderen dé tijd om hun creativiteit te laten stromen.

De vakantie is nog maar net begonnen en de eerste uitingen van creativiteit zijn alweer een feit.

Eigenlijk begint het woensdag al. Mijn zoon komt thuis met twee houten laatjes. Het werk op school is nog niet helemaal afgerond, maar de behoefte aan het maken van een eigen creatie is niet meer te onderdrukken. Het valt me steeds vaker op dat, zodra er ruimte is om het schoolwerk los te laten, hij meteen tot creëren overgaat. Die ruimte voor creativiteit is deze week ook op school merkbaar. Zo voor de vakantie is het voor docenten tijd om alvast op te ruimen en spullen weg te gooien die volgend jaar niet meer gebruikt zullen worden. In dit geval gaat het om een aantal laatjes uit een kast. Daarvan heeft mijn zoon er dus twee weten te bemachtigen. En hij wist bij het zien van die laatjes al meteen wat hij ervan zou kunnen maken. Van hem hoor ik dat ook andere leerlingen uit zijn klas druk bezig zijn met de laatjes. Ook zij zagen meteen mogelijkheden. 

Ik zie ineens weer een zeer gedreven en gemotiveerd kind.

Alle materialen en gereedschappen worden tevoorschijn gehaald om meteen aan de slag te gaan: boormachine, soldeer apparaat, boxen en versterker, batterijhouder, snoertjes, schuurpapier. Maar het belangrijkste moet nog gekocht worden. Hij heeft scharniertjes nodig om de twee bakjes aan elkaar te maken tot een doosje. En daarvoor moeten we op pad. Het liefst meteen. En dat doen we ook. Er hoeft geen huiswerk gemaakt te worden, dus we hebben de tijd. Gelukkig.




Er volgen een paar dagen van flink schuren, boren, solderen en testen. En vrijdagavond is het zover. De boombox is klaar. En er is goed nagedacht over de mogelijkheden ervan. Een uitgebreide demonstratie van een trots en tevreden kind volgt.

De boombox kan geopend in verschillende standen blijven staan waardoor het geluid aangepast kan worden aan de wensen van de gebruiker. En er kan gekozen worden uit 3,4 of 6 volt verbruik blijkt uit de test. Ik hoor het allemaal vol bewondering aan. Wat een creativiteit en wat een zelfverzekerde uitstraling.

Ik realiseer me eens te meer dat de ruimte voor deze creativiteit van groot belang is. 

Niet alleen voor hem, maar voor alle kinderen. Zo heb ik die middag buiten gezien dat een van de kinderen uit de buurt met een stuk bakpapier op geheimzinnige manier door de straat liep.  Het papier bleek een schatkaart! Ook deze jongen had duidelijk de behoefte zijn fantasie in iets tastbaars om te zetten.
Voor hen beide betekent de vakantie vrijheid om te zijn wie je bent en te doen waar je goed in bent. Dat wordt op school met alle prestatiegerichtheid op rekenen en taal meestal niet als zinvolle bezigheid gewaardeerd. Deze kinderen worden al snel bestempeld als ongemotiveerd of druk.

Een mooi voorbeeld wordt gegeven in een filmpje van TED op leraar 24: http//:www.leraar24.nl/video/1010 ( even kopiëren en plakken en dan kiezen voor het ontzettende leuke filmpje van Ken Robinson: visie: Aandacht voor creativiteit.)

In het kader van meer aandacht voor cultuur-educatie zou ik willen voorstellen om met deze achtergrond informatie eens opnieuw te kijken naar de kinderen in de klas:

Hoe krijgen deze kinderen de ruimte zich te ontplooien? Een uitvoering rondom een leuk verhaal kan dansers, bouwers, vertellers, tekenaars en ontwerpers in de dop een kans bieden even te mogen laten zien wat ze kunnen. En al kinderen die ruimte voelen zal het drukke gedrag afnemen en motivatie en betrokkenheid te zien zijn.

Misschien iets om over na te denken in de kerstvakantie?

En dan je kinderen thuis ondertussen gewoon de ruimte geven om te niksen, zodat hun creativiteit kan stromen. Tip: als je eerst langs Praxis, Karwei of Gamma gaat en daar vraagt om een paar grote lege  dozen en behang kaartjes, komt het met die ideeën vast wel goed.


FIJNE VAKANTIE!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten